Bemutatkozás

 

FRISS KÓRUSFOTÓKAT A REFERENCIA GOMB ALATT TALÁL,
valamint a FACEBOOK-on!

50 éve az élvonalban a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus 1969-es alapítása óta folyamatosan, hivatásos együttesként működik. Az eltelt évtizedek alatt a kórus mindvégig megőrizte kimagasló szakmai színvonalát, egyediségét és lett az ország egyetlen hivatásos női kamarakórusaként kiemelt kategóriás együttes. A hazai és nemzetközi koncertpódiumok kedvelt vendége a kamarakórus, az elmúlt évek alatt bejárták szinte az egész világot Szentpétervártól Szicíliáig, Izraeltől Japánig. A kórus igazgatója, művészeti vezetője és karnagya Molnár Éva.

Különleges atmoszférájú kamaraestek
A Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus a saját szervezésű sorozataiban az a cappella kórusmuzsika sokszínűségét mutatja be. A 12 főből álló professzionális nőikarnak már védjegyévé váltak a sok esetben ősbemutatókkal fűszerezett kamaraestek. Fő célja, hogy különböző korokba, műfajokba kirándulva vendégművészekkel és a társművészetekkel együtt olyan komplex élményt nyújtson, ami a jelenlegi és leendő koncertre járó közönség igényeire épül.

Kortárs szerzői estek
A koncertek jellemzője az a különleges női energia - érzékeny előadásmód, finomság, lágyság, lobbanékonyság, visszafogottság - ami megkülönbözteti a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórust más előadóktól. A hangversenyek olyan minőségi koncertélményt nyújtanak melyeket az ország - de a világ bármely koncertszínpadán is büszkén vállal a nőikar.

Kövessen bennünket a facebook-on!

A SZOLNOKI ÉRTÉKTÁR TAGJA lett a

Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus!

Szolnok kiemelkedő szellemi és kulturális értékei, természeti értékei, növény- és állatvilága, helyi hagyományai, épített környezetének kimagasló produktumai, helyi specialitású gasztronómiája, egyedi termékei, a város területén található mezőgazdasági különlegességek és minden további, a felsoroltak között nem szereplő, de kiemelkedőnek tartott egyedi értékünk megőrzése és esetleges hungarikummá minősítése közös érdekünk – vallja dr. Horváth László, a Szolnoki Értéktár elnöke, a Damjanich János Múzeum igazgatója.

Rendkívül fontosnak tartja ő is, hogy ezek megtalálhatóak, fellelhetőek legyenek, továbbá a megismertetésükkel és a helyiek életében betöltött szerepének növelésével megőrzésüket elősegítsük. A helyi önkormányzat a települési értéktár létrehozásával és gondozásával a Damjanich János Múzeumot bízta meg.

Dr. Horváth László elmondja: a Szolnoki Értéktár bizottsága legutóbb november 21-én ült össze. A benyújtott javaslatok közül a helyi értéktárba újonnan bekerült tagok: Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Bartók Béla Kamarakórus, TISZApArt Mozi (mind kulturális örökség), Tiszavirág híd (épített környezet), Beke Pál halma (természeti környezet), illetve először „töltődött” három elemmel egy ezidáig üresen jegyzett kategória: vízilabda-, kosárlabda-, illetve vívóhagyományok (sport).


Bartok_Korus_1971..jpg kóruskép_1.jpg Bartok_Korus_1969..jpgSzolnoki Bartók Béla Kamarakórus


A 13 tagból álló hivatásos női kamarakórust Szolnok város Tanácsa alapította 1969-ben. Művészeti vezetője és karnagya 1989-től Molnár Éva. 

BARTOK_2009k.jpg A Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus Magyarország egyetlen hivatásos női kamarakórusa. Az együttes nemcsak Szolnok város, hanem a megye és az ország zenei életében is fontos szerepet tölt be. Fenntartója Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, működéséhez támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma.


A kórus 2017. július 1.-től önálló költségvetési szervként működik Molnár Éva igazgatásával. Székhelye a Szolnoki Bartók Béla Zeneiskolában van.

A repertoár jelentős részét romantikus és XX. századi, valamint kortárs zeneszerzők művei alkotják. Világi és egyházzenei művek egyaránt hallhatók koncertjeiken.

A kórus egyre több alkalommal kap megbízást oratorikus művek előadására is. Az elmúlt évek jelentősebb produkciói, amelyben kibővített létszámmal vegyeskarként álltak pódiumra: pl. Bach: Magnificat, Beethoven: IX. szimfónia, Dvorak: Stabat Mater, Muszorgszkij: Borisz Godunov c. operájának koncert változata, Dobrogosz: Mise, Kodály: Missa Brevis,  valamint híres operakórusok megszólaltatása..

Verdi kórusok_1.jpg Szekelyfono3.JPG

A kórus fontos szerepet vállal a Szolnoki Szigligeti Színház zenés produkcióiban is: pl.  Kodály: Székelyfonó, Lehár: Luxemburg grófja, A víg özvegy,  Kálmán: Marica grófnő, Csárdáskirálynő, Zsuzsi kisasszony, Huszka: Lili bárónő, Mária  főhadnagy, Jacobi: Leányvásár.

Az együttes kiemelt figyelmet fordít a fiatalok zenei nevelésére. Évente több alkalommal tartanak olyan ifjúsági koncerteket, amelyen egy-egy zenetörténeti korszak, vagy egy-egy zeneszerző művei kerülnek bemutatásra.

BudayPéteremlékest_1.jpg
A koncerteken kívül szívesen közreműködnek karnagyi továbbképzéseken, műbemutatókon, stílusismereti előadásokon, karnagyi mesterkurzusokon, diploma- és doktorikoncerteken, kiállítás megnyitókon, konferenciákon, cégek ünnepi rendezvényein valamint évfordulókhoz, jeles napokhoz kapcsolódó megemlékezéseken.

A televízió és rádió rendszeresen készít felvételt az együttessel.
Az utóbbi évek kiemelkedő külföldi fellépései: Olaszország, Szicília, Németország, Franciaország, Belgium, Izrael, Lengyelország, Japán, Oroszország.

A nőikar az Előadóművészeti Törvény előírásainak megfelelően működik.
A Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Film- és Előadó-művészeti Iroda határozata értelmében a "Kiemelt " minősítést kapta.

Koruskep2.jpg Legutóbbi elismerések:

  • 1999  Szolnok Város Kulturális Díja "Kaposvári Gyula" emlékére
  • 2006  Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Díj
  • 2008  Ezüst Pelikán díj
  • 2010  Legjobb szakmai díj
    Kategória díjak- Éneklő Világ Nemzetközi Kórusverseny - Szentpétervár
  • 2010  Jász-Nagykun Szolnok Megyei Területi Prima Díj

MolnarEva2.jpg Molnár Éva
igazgató, művészeti vezető, karnagy
(fotók: Illyés Csaba, Máthé András)

MolnarÉva_1.jpg Mezőtúron született, tanulmányait szülővárosában kezdte. Érettségit a szolnoki Tiszaparti Gimnázium Ének-zene tagozatán tett. Nyíregyházán a Bessenyei György Tanárképző Főiskola matematika- ének-zene szakán diplomázott.

"A" kategóriás karnagyi végzettséget szerzett a budapesti Népművelési Intézetben  majd Pécsett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán ének-zene, karvezetés szakon szerzett egyetemi diplomát.

Ének-zene és karvezetés tanárai: Seres Attiláné Mezőtúr, Dr. Bartáné dr. Góhér Edit Szolnok, Fehér Ottó, Gebri József  Nyíregyháza, Jobbágy Valér, Lakner Tamás Pécs, Párkai István Budapest.

szokolay-profi3_1.jpg
Szakmai pályafutását ének-zene szakos tanárként kezdte a Varga Katalin Gimnáziumban Szolnokon. 1989- től a Bartók Béla Kamarakórus művészeti vezetője, karnagya.

A Bartók Béla Kamarakórus karnagyi állását önkormányzati pályázat útján nyerte el. Az elmúlt 20 év alatt számos sikeres hangversenyt vezényelt hazánkban és külföldön egyaránt.

szokolay-profi1_1.jpg
A Bartók Béla Kamarakórus vezetése mellett
2001-től 2007-ig a Szigligeti Színház operett produkcióiban karigazgató, valamint
2004-től a Szolnoki Kodály Kórus művészeti vezetője és karnagya.

Elismerései:
1990 - Radius Hungaricus - Szombathely I. Nemzetközi Karnagyverseny Közönség Díj
2007 - Szolnok Város Kulturális Díja "Kaposvári Gyula emlékére"
2018 - Területi Prima Különdíj

 

Hírek

 

ARE YOU HAPPY?

hátlap_1.jpg

GDPR tájékoztató

GDPR_TAJEKOZTATO_SZBBK.pdf

 

semmelweis promo_1.jpg
Raymond J. Lustig - Matthew Doherty
Semmelweis
Opera - oratórikus kórkép

Ön is tehet a kultúráért!

Támogassa adója
1 %-ával

"Bartók Béla Kamarakórus"
Alapítványt
!


Adószámunk:
18829242-1-16

Köszönjük !

FRISS FOTÓK:

a - Referenciák - oldalon

facebbok.JPGA Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus a facebook -on is. Programjainkat, koncertjeinket rendszeresen megtalálják a Facebookon is !

Katt ide!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként kapjon információt a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus hangversenyeiről. Feliratkozás a Kapcsolat menüpont alatt.

 
AktuálisBemutatkozásPályázatRepertoárReferenciákPartnereinkKapcsolat

"Bartók Béla" Kamarakórus Alapítvány - minden jog fenntartva - Impresszum

Akkcció-Szolnok Kft. © 2009